Για τους γονείς

Μύθοι και Παραγματικότητα σχετικά με τον σχεδιασμό Σταδιοδρομίας

Μύθος: Είναι καλύτερο να επιλέξει κανείς ένα επάγγελμα στο οποίο θα παραμείνει εφ’ ορου ζωής.

Πραγματικότητα: Είναι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας να αλλάζει κανείς επάγγελμα ανά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής. Ο σχεδιασμός σταδιοδρομίας είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά συνεχίζει να διαμορφώνεται κατά την διάρκεια της επαγγελματικής ζωής του καθενός. Πολλά από τα επαγγέλματα που θα είναι διαθέσιμα αύριο πιθανόν δεν υπάρχουν ακόμα!

 

Γιατί είναι σημαντικός ο σχεδιασμός /προγραμματισμός σταδιοδρομίας;

Επειδή είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να γνωρίζουν τα δυνατά σημεία και τα ενδιαφέροντά τους, πριν συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να κάνουν την καταλληλότερη για τα ίδια επιλογή αντικειμένου με στόχο να σταδιοδρομήσουν σε ένα επάγγελμα που να τα κάνει να νιώθουν ευτυχισμένα.
Επειδή το να περάσει ένας νέος άνθρωπος στο πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να είναι ο τελικός στόχος. Εστιάστε στα προσωπικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας πρώτα: Ποια στοιχεία είναι σημαντικά για το ίδιο; Μετά βοηθήστε το παιδί σας να θέσει στόχους για το μέλλον του.
Επειδή ένα πτυχίο δεν είναι ταυτόσημο με την επιτυχία. Η αγορά εργασίας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές και τα παιδιά σήμερα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι “συνταγές” που ίσχυαν 25 χρόνια πριν δεν ισχύουν πια. Είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για πολλές εκπαιδευτικές επιλογές, και να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι ο προγραμματισμός, η προετοιμασία, οι δεξιότητες, η σωστή αντιμετώπιση και η διαρκής αναπροσαρμογή είναι στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία – και όχι ένα κομμάτι χαρτί.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γονείς επηρεάζουν πολύ περισσότερο την επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών τους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Μπορείτε να κάνετε την διαφορά στη ζωή των παιδιών σας. Έτσι, είναι σημαντικό να έχετε εσείς ως γονείς μια θετική στάση για το μέλλον του παιδιού σας και το εργασιακό περιβάλλον.

 

Βρείτε μας! πατήστε να δείτε τον χάρτη